Танзанія
Походження: Танзанія
Регіон: Lyamungo, на захід від г. Кіліманджаро
Організація: Estate
Висота: 1300 метрів над рівнем моря
Різноманітність: Кент, Бурбон
Урожай період: липень — вересень
Класифікація: AA або AB
Обробка: повністю мита
Район Lyamungo, розташований у передгір’ї Кіліманджаро, — це приголомшливо красиві краєвиди на високі гори та яри. Завдяки сприятливому клімату, район має ідеальні умови для вирощування дерев кави. Ферма Lyamungо, створена у 1999 році, розташована на 200 гектарах землі. Вона є власністю місцевої спільноти — племені Chagga. Це одне з перших племен області та третя за величиною етнічна група. Ферма Lyamungо забезпечує найвищу якість митих зерен арабіки. На її плантаціях також можна знайти інші сорти кавових зерен: Albiza, Maesopsis, Cordia, хінін і Gravellia Робуста.
Профіль чашки: від середньої до сильної, яскрава кислотність, ноти цитрусових.
Походження: Кенія
Регіон: Nyeri
Організація: дрібні фермери
Висота: 1600 м — 2000 м над рівнем моря
Різноманітність: SL 28 і SL 34
Збір врожаю: жовтень-грудень, червень-серпень
Класифікація: AB Plus
Обробка: промивання
Особливість: географічне розташування на екваторі
Загальна площа для вирощування кави в Кенії оцінюється в 160000 га. Це близько третини площі країни. Велика частина землі використовується дрібними фермерами. Завдяки екваторіальному розташуванню країни, врожай кави у Кенії збирають кілька разів на рік. Відомий район Nyeri в самому серці центральної гірської місцевості славиться виробництвом кращих сортів кави. Всі сорти кави обробляють мокрими і розкладають для сушки на так званих «африканських ліжках» (столах з настилом із дрібної пластикової сітки, вкритої мішковиною). Зазвичай кава продається на аукціонах, які щотижня проходять протягом сезону збору врожаю. Ціна кави визначається якістю чашки і розмірами зерна. Поєднання ідеального клімату, червоного вулканічного грунту та великих висот, формує характерний саме для цієї кави аромат.
Профіль чашки: сильний, цитрусовий, ноти грейпфрута і мандарина, чорної смородини.
Кенія
Індонезія
Врожай: 2014/15
Упаковка: джутовий мішок
Лот: Сілабан Тао, компанія 32cup
Станція обробки: Кооператив Тунас Інду
Різновид: Ліни С (Linie S)
Регіон: Бенер Мерайя, Такенгон Ачех, Північна Суматра
Висота зростання: 1300 метрів над рівнем моря
Обробка: ВЕТ-Халл
Індонезія – четверта країна в світі за обсягами виробництва кави, марочні сорти якої відрізняються щільною консистенцією і низькою кислотністю. Тут є шість регіонів вирощування кави — Суматра, Ява, Балі, Сулавесі, Флорес і Папуа. Кава з кожного має свій неповторний смак, що зумовлено особливістю ґрунтів, висотою культивування, сорту, методу обробки і зберігання зерна.
Індонезійська кава відома своїм особливим смаком, якому притаманна одночасна складність і комплексність, глибина і навіть грубість. Часто присутня солодкість. Вся арабіка, вироблена в Індонезії, збирається вручну. Це дозволяє при мінімальних затратах на техніку досягати високого рівня сортування зерна.
Кава Сілабан Тао (Silaban Tao) вироблена кооперативом фермерів Tunas Indah Farmers Cooperative, який знаходиться на Суматрі, північніше озера Laut Tawar. Підприємство було засноване у 1998 році. На сьогоднішній день воно налічує близько 4000 фермерів і є одним з найбільших у своєму регіоні. Кооператив має сертифікацію «органік» і Fair Trade (соціальний рух, який пропагує справедливі стандарти міжнародного трудового, екологічного і соціального регулювання).
Дуже хороша кава у каппінгу: солодка апельсинова кислотність, відтінки смажених горіхів. При охолодженні кислотність стає менш солодкою, більше лимонною, але як і раніше, цитрусовою.
Походження: Бразилія
Регіони: Мінас Жерайс, Сан-Паулу
Висота: 200 — 800 метрів над рівнем моря
Різноманітність: в основному катуру і Кату
Врожайний період: березень — жовтень, в основному в червні
Класифікація: Santos NY 2 (0-4 дефекти), розмір 17/18, ss fc
Обробка: суха
Бразилія давно завоювала пальму першості у виробництві кави, п’ята частина країни відведена під кавові плантації. Виробництво кави тут становить близько третини від світового. Левова частка бразильської кави – це арабіка (близько 75%). Найбільш поширений метод обробки кавового зерна в Бразилії – сухий, відомий також як немитий або природний. Всі кавові ягоди очищають, а потім висушують на сонці. Арабіка Бразилія Сантос – найпопулярніша бразильська кава. Форма і розмір цього зерна вважаються еталоном для оцінки і класифікації інших кавових сортів. Позначка «NY 2» означає високу оцінку зерна вищого сорту відповідно до стандартів Нью-Йоркської фондової біржі. А «Екран 17/18» — це розмір зерна, який є одним з найбільших серед бразильських сортів. Напій, отриманий із цього зерна буде до смаку поціновувачам класичного кавового смаку – насиченого, рівного, без «відволікаючих» смакових нот, притаманних екзотичним сортам. Саме завдяки цій збалансованості, Арабіка Бразилія Сантос – відмінна кава для формування купажів і блендів.
Смак Арабіки Бразилії Сантос: яскраво-виражений, густий, насичений, має збалансовану кислинку із солодкуватими нотками і пряним післясмаком. Аромат тонкий, без сторонніх нот.
Бразилія
Ефіопія
Виробник: Тип Мілл
Рік врожаю: 2014/15
Оцінка: 1 клас
Висота зростання: 1600 метрів над рівнем моря
«Ефіопія Сідамо»– один з найніжніших сортів арабіки, який вирощується в Ефіопії, де зародилась сама культура вирощування кави. Вчені вважають, що слово «кава» походить від «Каффа» — місцевість у Ефіопії, де вперше була знайдена ця рослина. Сьогодні Ефіопія – один з провідних виробників кави. Це єдина країна-виробник, де зберіглась традиційна кавова церемонія – унікальний і складний ритуал, запрошення на який вважається знаком високої поваги і дружби для гостя. Ефіопська кава має свій особливий характер. Завдяки збереженню вікової традиції вирощування і обробки кави, «Ефіопія Сідамо» по праву належить до дорогих елітних сортів. Її вражаюча особливість – наявність неповторного аромату бергамоту і свіжих фруктів. Післясмак має легкий солодкий карамельний аромат, який ще довго не зникає, залишаючи чистий присмак. Сильне враження можна отримати не тільки від гарячої, але й від холодної кави, в якій присутня фруктова гра цитрусових, ванілі і чорного шоколаду.
Ця кава належить до м’яких сортів, має тривалий післясмак. Аромат тонкий, яскраво виражений, з фруктовим відтінком. Характеризується делікатною кислинкою і легкою гірчинкою, богатством солодких відтінків і дуже низькою солоністю. В ароматі кави експерти виділяють ноти бергамоту, абрикосові та чорничні тони, а також відтінки ванілі і какао.
Індія Черрі - цей чудовий сорт робусти має багатий аромат і дає гіркуватий напій середньої насиченості з ледь помітною кислинкою. Хоча в чистому вигляді робусту практично не вживають, цей сорт гурмани цінують і радять любителям дуже міцної кави.
Крім того, «Індія Черрі» популярний в еспресо-сумішах, так як прикрашає готовий напій приголомшливою пінкою і легким горіховим присмаком.
Ми в соціальних мережах